Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Seznam.cz jako technologická firma?

Dělal jsem průzkum na Webu pro nový projekt a při brouzdání jsem opět po čase mrknul na pár blogů, na které normálně nemám čas, včetně blogu, který píše zakladatel Seznam.cz Ivo Lukačovič.

Mr. Lukačovič, který je prý teď na částečné mateřské, začal dělat přednášky na VŠ o tom, jak začínal a jak založil svou úspěšnou firmu. Takže, kdo neviděl, tak doporučuji si přehrát video:

- Seznam.cz jsem založil vlastně náhodou:

"Seznam.cz ve spolupráci s Fakultou informatiky Masarykovy univerzity Brno uspořádal historicky první veřejnou přednášku zakladatele Seznam.cz Iva Lukačoviče na půdě vysoké školy."

Moc hezké, sice extrémně dlouhé, ale velmi poučné a doporučuji každému, aby vydržel a celé to shlédl, včetně těch závěrečných otázek z publika. Jak je důležité si přečíst Google Story (nejlépe v AJ originále), tak bych tohle video doporučil všem, kdo se zajímají o Internet a Web technologie u nás.

Jedná se skoro o osobní zpověď, bez cenzury, se všemi chybami a přebrebty, ukazující skoro až naivitu zakladatele Seznamu, který prozrazuje své drobné podvůdky na VŠ, prozrazuje, jak se na začátku Seznam inspiroval v zahraničí (většina si asi pamatuje nápadnou shodu titulní stránky Yahoo.com, o dalších inspiracích ani nemluvě), dále také naznačuje i budoucí změnu, kdy se Seznam chce spíše věnovat technologii a vystupovat jako technologická firma, včetně toho, jak odmítá expanzi do zahraničí a chce se věnovat jen českému trhu.

Jako návnada pro budoucí zaměstnance - absolventy VŠ, pro které to bylo určeno, to snad splnilo účel. Navíc v Brně není tolik práce v IT, takže asi hodně lidí po škole může zamířit do Prahy pracovat pro největší český vyhledávač. Ale ve srovnání s podobnými přednáškami opravdových autorit ze světa, které dělají třeba Sergey Brin a Larry Page, popř. Larry Ellison, či Michael Dell...

No je vidět, že pan Lukačovič (i dle svých vlastních slov) udělal dobře, že pověřil někoho jiného exekutivou a managementem chodu firmy.

Mně to ale spíše připadalo jako ukázka, na čem se dá na tom našem malém písečku postavit úspěch, neboť úspěšný Seznam.cz je, to bez diskuze (viz jeho ekonomické úspěchy). Každopádně se mi líbilo, že to byla přednáška od srdce, bez přetvářky a hraní si na něco - snad kromě toho příletu raketoplánem z Prahy do Brna.

Významným momentem, který bych chtěl zdůraznit, byla zmínka o rozhodování srdcem. Jak podobně říká můj kamarád z ciziny a dle čeho se již pár let řídím: Dělej, co cítíš!.

Takže si dovolím pár osobních poznámek, co mě napadly po shlédnutí videa, které samozřejmě nikomu nevnucuji a každý, ať si udělá vlastní úsudek sám.

Co se mi líbí na službách Seznam.cz?

1. Úctyhodné ekonomické výsledky

"Po auditu jsou oficiální čísla za rok 2006 následující: Obrat 1022 mil Kč, hrubý zisk 480 mil Kč. Čistý zisk po zdanění se smrsknul na 350 mil Kč."

Viz - Seznamákům rozdělíme 15% ze zisku firmy.

Musím říci, že opravdu úctyhodná čísla. A to rozdělení 15% ze zisku zaměstnancům považuji za jednu z nejlepších ukázek kvality Seznamu a osobnosti Ivo Lukačoviče. Líbí se mi takový přístup, kdy si majitel uvědomuje, že lidi jsou to nejcennější, co firma má a z tohoto příkladu by se měly poučit i ostatní firmy.

Jen poznámka na okraj: Kolik je nástupní plat zaměstnance Seznamu? Je možné jako programátor dostat třeba 50-80 tisíc měsíčně? To se to asi jinak rozdělují podíly na zisku u některých firem, když absolventi dostanou buď minimum nebo nadprůměrný plat. Jestli někdo z Moravy netuší, tak v Praze jsou i více než dobře placená místa, stačí jen "něco" umět a ovládat minimálně angličtinu.


2. Líbí se mi nové sídlo Seznamu

Opět ukázka rozumného uvažování firmy, neboť přestěhováním k metru pomohla jak zaměstnancům, tak možná i zákazníkům. Každopádně, jsem rád, že z Košíř konečně zmizela ta seznamácká auta všech těch obchodních zástupců, co zvyšovali množství aut v ulicích Prahy.

Jen škoda pro Košíře, neboť z té staré fabriky se mohlo stát pěkné technologické centrum, Seznam mohl otevřít třeba i vlastní hospodu pro zaměstnance i veřejnost v nějaké z blízkých vilek a kdyby místo aut fasovali obchodní zástupci kola - viz Google Bikes, tak by to bylo dokonalé :-)


3. Líbí se mi pejsek na stránkách

Tak ten je bezkonkurenční, včetně všech jeho grafických podob na všech možných stránkách různých služeb Seznamu.


Zde ještě pár relevantních linků:




Update (4:51): Po uveřejnění originálního příspěvku jsem dostal email poukazující na nějaké nepřesnosti ve druhé části příspěvku, kde jsem uváděl své osobní výhrady, proč nevyužívám služby Seznamu. Jelikož jeden z mých důvodů, proč se mi některé služby nelíbí, je i můj subjektivní názor, že Seznam napodobuje služby jiných firem, byl jsem požádán, abych uvedl nějaké konkrétní ukázky.

Proto bude druhá část uvedena hned v příštím samostatném příspěvku vzhledem k rozsahu (s doplněním ukázek).

Update (18:12): Takže pokračování, tj. druhá část příspěvku - Seznam.cz jako technologická firma - 2.díl, byla právě publikována.


0 comments :

Okomentovat