Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Chcete 4 milióny na váš projekt?

Zajímalo by mě, jestli by někdo měl nějaký dobrý nápad na podnikání, kdyby se našel sponzor a dal mu bez nějakých keců a papírování třeba 4 milióny korun do začátku. Prostě, takový příspěvek na podnikání, které ani třeba nemusí nic přinést, ale je to dobrý nápad, který stojí za podporu.

Razím už delší dobu názor, že není nutno mít peníze, ale důležité je mít nápad! Nápad, jak něco dobře realizovat. Když má totiž někdo nápad, nadšení, víru a snahu, tak může přesvědčit kohokoliv, aby mu přispěl na podnikání a na realizaci daného snu. A to bez ohledu na nějaké finanční rozvahy, plány a výhledy do budoucna, neboť nikdo není schopen předvídat, co bude úspěšné za 2-5 let.

Můj kamarád v US mi kdysi nabízel peníze jako investici na libovolné podnikání, ale co je možné ještě dělat v ČR? Založit nějakou hospodu? Prodávat hardware nebo software? Nebo dělat dealera nějaké firmě prodávající wc papír, prací prášky, chlast, cigára, tonery nebo papír do tiskáren?

Schválně, má někdo nějaký nápad a jediné omezení pro realizaci jsou peníze? Vězte, že není problém sehnat 2-4 milióny na rozjezd, takže jedině dobré nápady "hovoří" :-)

Mimochodem, víte, že i např. firma Google byla založen právě díky investici 100.000 USD (asi 4 MIO korun českých toho času), které věnoval zakladatelům Andy Bechtolsheim?

Má vůbec cenu v ČR zakládat nějakou novou firmu na cokoliv, když se vše přesouvá do Číny, Indie a jiných levných zemí? Co byste dělali, kdyby vám někdo dal 4 milióny na váš projekt?

8 comments :

dejv řekl(a)...

S tim, ze do zacatku nejsou potreba penize neni podle me pravda. Takovy napad je fajn vec, ale v momente kdy neni clovek schopny udelat ten projekt sam, tak potrebuje lidi (nejlepe kvalitni) a ti zase potrebuji penize.

Pred pul rokem jsem odesel z herniho prumyslu s tim, ze budu delat hry pro casual hrace (to jsou vsechny ty bejeveldy, zumy, solitairy), ktere se krasne prodavaji: prumerne to vydela tak $200k a delaji na tom cca tri lidi tak tri mesice.

Tohle je porad dobra prilezitost pro lidi, kteri to chteji delat kvalitne. Ja jsem to nakonec vzdal z nedostatku penez a nechal se ukecat na rizeni jineho typu produktu, kazdopadne dvere jsou otevrene ;)

Cayman řekl(a)...

Jen na vysvětlenou: Myslel jsem to tak, že nejsou potřeba peníze, když má člověk nápad. PŘI DOBRÉM NÁPADU je totiž jednoduché přesvědčit kohokoliv, aby mu peníze na rozjezd dal. Třeba ty 4 milióny, které dal Larrymu a Sergeyovi na rozjezd Googlu Andy Bechtolsheim. Oba zakladatelé totiž měli prototyp Google Search a nikdo to od nich nechtěl koupit, až pak přišel mecenáš, kterého jim dohodil jejich profesor ze Stansfordu, a dal jim šek na 100.000 USD jen tak bez nějaké smlouvy a jenom proto, že se mu líbil ten jejich nápad.

dejv řekl(a)...

Jak vidim, tak jsi cetl knizku The Google Story :)

Ja bych rekl, ze dobry napad na ziskani penez nestaci (pokud nemas konexe), je potreba neco ukazat. Doby kdy clovek dostal na powerpointovou prezentaci miliony (dolaru) jsou uz nejspis pryc.

Cayman řekl(a)...

Máš pravdu, četl jsem Google Story, a powerpointová prezentace dnes opravdu nestačí ;-)

Ale představ si, že mám od známého z US 4 milióny, které chci do něčeho investovat. Buď do 4 projektů po 1M nebo do jednoho projektu celou částku. Co s tím?

Chci podpořit něco zajímavého, chci podpořit nadšení a zápal lidí, popř. se na něčem i podílet a nechci se zabývat blbostmi, jako je nákup nemovitostí apod., což by asi bylo jednodušší.

dejv řekl(a)...

jojo to s tebou souhlasim :)

Koho by bavilo s necim kupcit. Tohle vidim treba na blogu Podnikani v USA, kde taky casto komentujes. Lidi proste chteji vydelat penize a je jim jedno jak, hlavne kdyz to vynese nejake drobaky a oni se u toho nepredrou. Tohle je odpoved taky na otazku, ktera se tam tak casto klade: "Proc se jim nedari udelat nic svetoznameho"

Je jednoduche penize vydelat, ale co s nima, ja osobne radsi stojim za vecma o kterych muzu vypravet a bavi me ze lidi znaji produkty na kterych jsem delal ci delam.

Anonymní řekl(a)...

To dejv, cayman. Trosku bych oponoval. Rizikova investice od IT ma skutecne tu vyhodu , ze lze investovat do prvotniho dema a udelat z nej skutecny vyrobek/sluzbu. V tomto oboru je pro tvurce neskutecne plus, ze si aplikaci mohou napsat doma po vecerch na kolene a pokud clovek nepocita cas vyvoj je temer nic nestoji. Ale je spousta oboru kde clovek muze mit revolucni napad, treba na genialni motor co spaluje 10x mene nez normalni, ale na kolene si treba ty spesl dily aby mel funkcni prototyp nevyrobi. A samozrejmne takovych napadu muze byt hodne. Takze nesouhlasim, ze pri jakem koliv DOBREM NAPADU lze rozjet firmu. Spise pri jakem koliv IT napadu ji lze rozjet.

A ze ti lidi na podnikanivusa.com paberkuji? Necim je se treba zivit a jde to i kupcenim nemovitosti. Super napady za kteryma si clovek stoji neprichazeji kazdy den, ony nekdy neprijdou za celej zivot.

dejv řekl(a)...

mirek novotny: ja to neodsuzuju, jen bych to nedelal :)

Michal Acler řekl(a)...

mno, pokud to tvuj kamarad s investici mysli vazne, at se mi ozve na acler @ handjoy . cz. Nechci zabihat do detailu, ale delame mobilni hry a penize jsou to, co nam aktualne kvuli krachujicimu vydavateli chybi.

Okomentovat