Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Proč někdo jezdí autem do centra?

"Paříž spolu s reklamní společností J.C. Decaux hodlá do konce tohoto roku umístit do ulic 20 000 městských bicyklů a 1000 terminálů. Prakticky bezplatná služba má přesvědčit motoristy, aby na krátké a střední vzdálenosti nepoužívali automobil, ale kolo v kombinaci s městskou hromadnou dopravou. Paříž se nechala inspirovat Lyonem, kde tento program funguje již dva roky."

Viz - V Paříži bude do konce tohoto roku 20 000 městských kol


V ČR nemyslitelné díky převládající české tuposti?

Už to vidím, jak by to u nás dopadlo v některém městě v ČR. Kdyby vůůůbec někdo byl schopen někomu navrhnout, že by Praha nebo jakékoliv jiné české město mohlo nakoupit kola, kdyby vůůůbec někdo na radnici byl schopen pro takový návrh hlasovat, tak během 1-2 dnů by bylo po "akci".

Buď by ta kola někdo hned rozkradl a prodal do ciziny nebo alespoň na součástky, popř. by je zdevastovali dementní vandalové.

Holt, kde není kultura národa, kde není ani špetka hrdosti na svůj stát, své město, svou ulici... tam se něco takového nemůže zavádět. Jak jsem již kdysi psal, komunisty zdevastovaná morálka se v lidech nezmění tak rychle a bude trvat ještě několik generací, než se vše dostane na normální úroveň.

Auta blokují dopravu v Praze
Co říci na ty ubožáky, kteří "jen" blokují MHD, popř. porušují dopravní předpisy?

3 comments :

Anonymní řekl(a)...

Mám dojem, že nějaká městská kola má v plánu Praha 3, ale jistý si tím nejsem.

V historickém centru se ale už půjčování kol pomalu rozjíždí komerční cestou - pokud má člověk obejít alespoň základní památky, tak je to docela štreka a zahraniční turisti jsou líní chodit.

To je mi mnohem sympatičtější než kdyby to zaváděl někdo (místní samosprávy), kdo na tom nemá žádný soukromý zájem (v lepším případě) a za cizí (veřejné) peníze.

Názor, že by se během dvou dnů zničili a rozkradli nesdílím.

Spousta lidí nechává i dražší kola ve městě jenom tak zamčená na řetěz a že by se nějak ve velkém ztrácely alespoň ty díly, které lze snadno sundat (kola, brzdy, přehazovačky...), o tom nevím.

Kola pro veřejnost by navíc byla jednoduchá, neprodejná a bezcenná, krádeže by byly ještě o to víc ojedinělé. Vandalizmus by se asi občas objevil, ale nevidím důvod, proč by to mělo být častější, než třeba zdemolované vybavení MHD prostředků nebo třeba odpadkových košů, značek a dalších zařízení ve veřejné službě.

P. S.: Ta fotka je povedená, taková trotlovina se často nevidí. Rád bych viděl, jak se o kousek dál zařadí na světlech, asi bude muset hodit myšku před tramvaj...

Teď aspoň vidím, proč jsou tam ty sloupky co mi vždycky jako chodci překáželi a už na ně nebudu nadávat.

Anonymní řekl(a)...

Do centra buď to kolo anebo taky (a podle mě hlavně) pěšky a využít MHD. Po Praze se pohybuju MHD a k zákazníkům chodím s kufrem, kde je notebook. Proto s tím kolem by to nebylo ideální kvůli tomu kufru. Čili když ne kolo, tak MHD; a po Praze to jde, když se chce a ani není třeba velkého odříkání. Kdo to tak taky praktikuje, určitě bude souhlasit. Dnes sice pršelo, to je jediná nevýhoda, to je třeba si vzít i deštník...

Cayman řekl(a)...

Je dobré, že jsou v Praze lidi, co chápou výhody MHD. Znám třeba jednoho právníka, který by si mohl dovolit jezdit třeba i limuzínou po Praze, ale rozumně preferuje MHD. Pak jeden známej architekt dokonce jezdí i na jeho oblíbenej golf tramvají (do Motola), což je docela palba! Prý ho docela baví provokovat ty machýrky, co musí všude - i na ten golf - jezdit nejnovějšími modely BMV :-)

Okomentovat