Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Google nemá konkurenci!

Sem tam dostávám od známých a kámošů zajímavé maily, jak se mají ve firmách, kde pracují a často si vzájemně vyměňujeme zkušenosti, na co zajímavého nebo odstrašujícího jsme u zákazníků narazili.

Jeden z odstrašujících příkladů je např. pobočka jedné nejmenované nadnárodní firmy v Praze, kde dělá (dělalo) pár známých. Jen ten jejich dress code je typickou ukázkou jejich interní politiky a nechápu, který ichtyl mohl vymyslet, že každý zaměstnanec od managera po technika musí chodit v obleku s kravatou. Kravatu si prý může technik sundat, když vchází do servrovny, aby se mu nepletla mezi kabely, ale po východu si ji musí zase nasadit. Povinné oblečení tedy pro každého je kravata se slušnou košilí, slušné kalhoty a černé kožené boty.

Bez ohledu na to, zda dotyčný přijde do styku se zákazníkem!?

Zírám, co to muselo být za týpky, kteří tohle vymysleli. To nemá žádnou omluvu ani vysvětlení a divím se všem, kteří tam vůbec pracují. Žádná sebezajímavější práce ani žádná vysoká odměna nemůžou omluvit to kravaťácké pravidlo. Nechci ani vědět, jaké další stupidity tam ti místní manageři vymýšlejí.


Kde se chodí do práce v kraťasích, riflích, teniskách?

Na druhou stranu jsou na světě firmy, které založily svou existenci na rozumném a smysluplném podnikání, vybrali a (snad) ještě stále si vybírají zaměstnance na základě jejich profesionálních a osobních kvalit, zaměstnávají profesionály v každém oddělení, od vedení, HR, marketingu,... až po všechna technická oddělení. A hlavně, uvažují o tom, jak zlepšit a zpříjemnit pracovní podmínky všem ve firmě a NE o tom, jakej oblek nebo kravata je důležitá, aby se snad někdo neurazil.

To jsou pak TOP FIRMY, kde je radost pracovat, pro které každý dýchá a je schopen pracovat i bez ohledu na pracovní dobu. To jsou pak firmy, kde se podporují nové nápady, přemýšlí se o růstu firmy, lepším výkonu a prosperitě, kde je radostí přicházet s novými nápady a podněty na zlepšení, kde je každý oceňován za své nasazení, zápal, nadšení,... Takové firmy pak udávají směr!


Kde jsou ale ty skvělé firmy?

Co takhle Google! To je firma, která mě od začátku fascinuje a neustále, každý den, jsem o tom přesvědčován. Dokonalost většiny produktů, nápady, vize, závádění nových myšlenek, motivace zaměstnanců,... Takový přístup opravdu nemá chybu.

Už jen ten "dress code" v Googlu mluví za vše - do práce se chodí v tom, v čem se cítíš pohodlně :-)

A nejnovější věc mě opravdu dostala! To je alespoň strategie, to je podpora životní prostředí, to je firemní benefit!

"Google celebrated an Alternative Transportation Day urging their employees to commute to work without the use of a car. For this occasion they offered every single of their +2,000 European employees a new bike."

From the Guardian article - Thursday March 22, 2007:

"The bikes, manufactured by Raleigh Europe, will be offered to around 2,000 permanent employees of the search engine giant in Europe, the Middle East and Africa. All of the bikes - plus free helmets - will be branded with the Google name."

Google bikes in Europe

Co na ten Google přístup říci závěrem?

Nic, to nemá chybu a každá druhá firma by se měla z tohoto příkladu poučit. Dostal jsem pár mailů, kde každý tohle gesto Googlu obdivoval a každý záviděl všem zaměstnancům v takové firmě.

Co na to možná říci? Jedině snad - Visit Google Jobs :-)

1 comments :

Anonymní řekl(a)...

dvakrat som na nom spadol, potom som ho predal, na bicykli som nesedel asi 10rokov.

Okomentovat