Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

První místo v Googlu - Tip #3: Flash technologie se nehodí na všechny Web stránky

Sem tam se bavím, když narazím na stránky, pomocí nichž chtějí majitelé dělat business na webu a používají Flash technologii.

Jistě, takové stránky vypadají na první pohled skvěle, svěže, mladě, dynamicky a "plné elánu". Výsledná prezentace takových Flash stránek na Webu musí být úchvatná, když je navíc doplněna správnou hudbou při vstupu na stránky.

Ale takové Flash stránky nejsou obvykle příliš přívětivé a případné návštěvníky spíše odrazují. Navíc, jsou úplně k ničemu z pohledu vyhledávačů a pochybuji, že na ně někdy narazíte, neboť na pozici v Google vyhledávači budou až někde na 5.-10. stránce, jestli tedy na ně vůbec někde ve výsledcích narazíte ;-)

Flash technologie je ideální všude tam, kde nejde o business v první řade, kde se jedná třeba jen o nějakou prezentaci - ideální třeba pro VIP osobnosti, herce, zpěváky, hudební skupiny, reklamní agentury, popř. pro firmy, které přes Web přímo neprodávají, které nepotřebují první místa ve vyhledávačích a jejichž stránky slouží pro vytváření uměleckého dojmu (např. Pepsi, Adidas)

Podobně je legrační, jak někteří Web designéři navrhují weby s prázdnou úvodní (vítací) stránkou, kde je jen nějaký obrázek nebo animace a pak třeba ikona Vstupte, Enter, Go to Site, Skip Intro,...


Jeden příklad takových Flash stránek:

Na stránkách www.vergeliving.com jedna realitní firma prodává byty, kdy nejprve se zobrazí úvodní stránka, kde není žádná informace o tom, co jsou to za stránky, čemu se věnují. Navíc, v hlavičce se dlouhou dobu zobrazovalo "Untitled Document", tj. chyběla definice Title (už to ale opravili), což také není moc optimální pro vyhledávače. Po odkliknutí vstupní stránky se zobrazí další úvodní stránka pro výběr hudby.

Proč tohle nebylo už na té první stránce?

Takže dvě úvodní stránky z pohledu návštěvníků i Google a Yahoo vyhledávačů téměř k ničemu, neboť chybí základní informace, o jaké stránky se jedná. Navíc vyhledávače narazí na vlastní text k indexaci až na 3. úrovni v hierarchii daného webu, tedy na místě, kde jiné dobře udělané Weby už mají objednávku nebo nákupní košík.

Ještě bych pochopil, kdyby někdo vstupní Web stránku používal na výběr jazyka, ale i zde je to začátečnická chyba, neboť málokdo vstupuje na jakýkoliv Web jen prostřednictvím úvodní stránky. Navíc, jazyk je možno detekovat dynamicky, podobně třeba jako rozlišení prohlížeče.


praguemarina.cz
Trochu jiná situace je v případech unikátních projektů, jejichž jméno si každý pamatuje z jiných reklamních médií a na takové stránky se pak chodí "na jisto". Třeba v případě Prague Marina projektu je Flash technologie použita citlivě a výsledný dojem působí docela dobře.


Můj SEO Tip #3:

Nepoužívejte při tvorbě standardních komerčních Web stránek Flash technologii, neboť tím se připravujete o návštěvníky = potenciální zákazníky, kteří by k vám přišli z vyhledávačů. Flash technologie je určena k něčemu jinému a první místo v Google vám nikdy nezajistí.

A když už chcete Flash, co takhle současně provozovat dvě verze, tj. dynamické a svěží Flash stránky, k tomu ještě HTML stránky, které mají vyhledávače tak rádi?

První místo v Googlu - Tip #1Kvalitní obsah je lepší jak dokonalé SEO!Čti více...
První místo v Googlu - Tip #2Nepoužívejte na svých stránkách přehnaně reklamy!Čti více...

0 comments :

Okomentovat