Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

První místo v Googlu - Tip #1: Kvalitní obsah je lepší jak dokonalé SEO!

Často se setkávám s diskuzemi na téma, jak optimalizovat Web stránky, aby se zobrazovaly na první pozici nebo alespoň na první stránce při vyhledávání v Googlu, Yahoo, MSN a jiných vyhledávačích.

Ta slavná Search Engine optimalizace stránek (SEO) je docela výhodný business, jak vidno z počtu firem, které se primárně zabývají SEO optimalizací na zakázku, popř. z počtu různých SEO konzultantů, či z počtu nápadů a SEO triků publikovaných na Webu.

Každá SEO firma nebo SEO konzultant mají plno nápadů jak něco zlepšit dle toho, co zrovna preferuje Google nebo jiné vyhledávače. (Asi každý, kdo někdy slyšel o SEO, tak ví, že se algoritmy, preference, či penalizace různých výhledávačů liší a mění docela často.)

Optimalizace stránek pro vyhledávače (SEO) se dá docela lehce naučit a stát se SEO odborníkem není nic moc složitého. Stačí jen brouzdat po Webu, číst všemožné tipy a triky, koukat, co a jak dělá konkurence a hlavně, sám si zkusit optimalizovat stránky pro vyhledávače. To je totiž ta jediná správná cesta.


Žádné rady a SEO triky nepomůžou!

Ověřil jsem si z praxe, že všechny chytré rady, jak optimalizovat Web stránky pro vyhledávače, jsou k ničemu, když nejsou současně doplněny dobrým webem, dobrými a poutavými Web stránkami, které mají přirozenou popularitu a ke kterým se lidé často a rádi vrací.

V případě úspěchu nějakých Web stránek nejde totiž o první pozici v Google ani o grafiku a poutavý design ani o chytlavé reklamy ani o zpětné linky.


Jde jen a pouze o kvalitní obsah!

Možná to zní jako fráze a nějaký chytrák se tomu může smát. Co je ale hlavní z dlouhodobého pohledu? Chceme, aby lidé navštěvovali naše stránky opakovaně a ne jen jednou, když díky naší přední pozici v Googlu omylem kliknou na nabízený link? Jde opravdu jen o to, jak nalákat návštěvníky na první click, jako třeba v případě SPAM mailů, podvodných linků a MFA stránek?

Není složité docílit první pozice v Googlu a dočasně získat zvýšený trafic jednorázových návštěvníků. Jde snad ale o to, mít tak kvalitní obsah, stránky s minimem reklam, s denní nebo alespoň týdenní aktualizací, že si dané stránky návštěvníci dají do Favourites nebo do RSS čtečky a opakovaně se k nim vracejí.

(Mluvím z pozice vývojáře, jehož Web stránky se zobrazují na prvních pozicích v asi deseti kategoriích pro nejvýznamější keywords a klíčová spojení, v dalších asi 50 příbuzných kategoriích na 1. stránce, při měsíční návštěvnosti 10-30 000 unikátních návštěvníků.)


Můj SEO Tip #1:

Věnujte se kvalitnímu obsahu, neztrácejte čas s pseudo-optimalizací, neplaťte žádné SEO firmě ani neutrácejte za SEO konzultanta. Výsledek se brzy dostaví.

Poznámka: Druhá věc je, proč vlastně chci mít vysokou návštěvnost a přední pozici v Googlu a jestli ta definice SEO optimalizace by neměla spíše znít: "Jak zvýšit prodej mého zboží - služeb?" Místo toho obvyklého: "Jak docílit první pozice v Googlu?"

Viz také - Přímo od zdroje z Google Webmaster Central

0 comments :

Okomentovat