Cayman Islander | Diary of a Freelance Programmer traveling the world

Cayman Islander's blog - Diary of Freelance Programmer

Meeting, meeting, brainstorming

Tak dnes to byl takový "plodný" meetingový den. Jak říkají kamarádi, úspěšný meeting je něco na pomezí brainstormingu a brainwashingu. Brrrr, to jsou hrozná slova! Ale jak to napsat česky? Přeložit to rozumně nejde a bez správného pádu to vypadá hrozně. Hmm, asi jsem měl psát zápisky anglicky a byl klid. Přece jenom v AJ je to vyjadřování mnohem jednodušší, navíc žádné stupidní vykání ani tituly.

Pane inženýre sem, pane docente tam, těší mě doktore,...
...mě taky těší... ;-)

Jsem si právě vzpomněl, jak jsem kdysi dělal šéfa IT v pobočce německé banky v Praze a volal mi nějaký dodavatel serverů nebo čeho, co jsme chtěli kupovat.

ON: "Dobrý den, pane inženýre."
JÁ: "Dobrý den, promiňte, já ale nejsem inženýr."
ON: "Ach, promiňte, pane doktore."
JÁ: "Já ale nejsem doktor."
ON: "Ježíši, promiňte, jaký máte titul?"
JÁ: "Já ale nejsem Ježíš a ani nemám žádný titul, takže stačí jen jméno, prosím."
ON: "Aha..."

Tím jsem milého dodavatele naprosto odzbrojil, byl to nějaký ředitel čehosi a vůbec si nedovedl představit, že by mohl někdo vést IT oddělení a nemít žádný titul. Jak klasicky malé, české...

No nic, dnešní den byl skoro podobný, řekl bych.

Nejprve jsem měl web konferenci s indickými vývojáři, kdy mi trochu trvalo než jsem se naladil na jejich indickou angličtinu a než jsem z nich dostal, co jsem potřeboval. Je trochu těžké rozpoznat, jestli jsou tak snaživí a zvládnou všechno, co slibují, nebo jsou jen tak slušně podlézaví, aby se zavděčili "pánovi" ze západního světa.

Někdy mi jich je docela líto, neboť to mají opravdu těžké, když si je vydržují západní firmy (nebo vlastně i východní z jejich pohledu) hlavně proto, že jsou relativně levní. Ale musím ocenit, že jsou opravdu makači. Nekoukají na hodiny, žádné přesčasy neznají, prostě jen makaj, kdy je potřeba. Je to úplně jiný přístup, jak v Čechách nebo třeba i v US.

Hlavně, indiáni mají radost z každé možnosti do něčeho se zapojit, jsou okamžitě celí žhaví pro každou novou pracovní příležitost. Trochu sice kulhají jejich znalosti, ale co neumí, to doženou, rádi se učí a hlavně - NEKECAJ jak čehůni, ale MAKAJ.

Na meetingu, který jsem vedl to tedy vypadalo, že máme společný brainstorming, ale z mého pohledu to byl spíše brainwashing, neboť co jsem navrh, tak bylo zapsáno zlatým písmem.

Pak mě čekal úplně jiný meeting a to byla web konference ředitelů a víceprezidentů.

Takže jinými slovy, brainstorming z jejich pohledu a brainwashing z mého pohledu. Hlavně, že jsme si to všichni pěkně užili. Jedna bětka ředitelka vše zapsala, nahrála, udělala AVI a pak všem 50MB film poslala mailem! Asi chtěla, ať máme zábavu na večer.

Nechápu, jak se jí povedla taková velikost, proč to jen někam nenahrála k downloadu, proč to posílala všem,... Škoda mluvit.

Pak meeting s přímým šéfem:

To byl alespoň normální meeting a rozumný pokec, kdy jsme vyřešili zhruba vše, co jsme chtěli. Stručně, jednoduše, a ještě jsme pokecali o rodině a osobních věcech. Díky, nekonečný vesmíre, za takového šéfa!

No nic, rodina je doma...

0 comments :

Okomentovat